En toen was daar ineens een schildklier die kuren vertoonde met als gevolg dat ik super snel buiten adem ben. Zo snel zelfs dat hardlopen nu niet kan. En dat is niet handig omdat ik vol in training ben voor de marathon van Rotterdam in april. Het niet-lopen hakt er flink in, aan de ene kant omdat ik er van hou en er naar uit kijk, maar ook omdat het een confrontatie is met kanker. Voor het eerst voel ik me nu patiĆ«nt en dat is een rol waar ik me nog moeilijk bij neer kan leggen. Terwijl ik altijd voor de trap kies neem ik nu de roltrap en sta stil, simpelweg omdat ik anders vlekken voor mijn ogen zie en benauwd raak. Het heeft me echt even goed van mijn stuk gebracht, deze nieuwe situatie. Want hoe nu verder, de marathon moet ik maar even vergeten. En dat doet zeer. Vorig jaar hoorde ik mezelf nog zeggen ‘joh, volgend jaar is het gewoon weer, dan doe ik het dan toch’. En nu is dat ineens niet zo. Au.

In mijn hoofd graaf ik naar helpende gedachtes. Tussen de sombere gevoelens (die horen ook bij de schildklierproblematiek) vind ik er toch een paar: accepteer en kijk wat er wel is en wel kan. En ja, ik voel me er eerst nog rotter door. Maar dan toch. Ik wil leven, ik vertrouw erop dat ik straks alles weer kan wat ik wil, maar dan moet ik nu mijn aandacht richten op herstel, goed voor mezelf zorgen, lief en mild zijn voor mezelf en alles ‘een beetje zachter zetten’ (met dank voor deze quote aan Anne-Lies Smal van Bloei). Ik las laatst ergens dat er aan het eind van de tunnel geen licht is omdat de tunnel zelf niet bestaat. En ook deze gedachte brengt opluchting. Als er geen tunnel is dan zit ik er ook niet in. Dan is er nu ook licht. En prompt is er licht.

Vandaag scheen de zon en heb ik fijne gesprekken gevoerd met mensen die me dierbaar zijn. Het heeft me weer lucht gegeven. Ook heb ik veel gewandeld vandaag en dat was fijn, bewegen in plaats van sporten zoals Ulrika de Jonge me zo fijn heeft geleerd.Vandaag was een fijne dag, morgen weer nieuwe kansen.

Wil je ook meer weten over bewegen en sporten met en na kanker? Kijk dan het interview dat ik met Ulrika had afgelopen december. Wat een topvrouw!